sporten en vasten
Written by admin

Sporten en vasten, de ideale combinatie?

Sportvasten is een manier om je energieker te worden, af te vallen en efficiënter te kunnen sporten door een uitgekiende combinatie van sport en bewegen, vasten en voedingssupplementen.

Wat is het?

Sportvasten is een vorm van vasten gecombineerd met sporten in de vorm van een tiendaags trainingsplan. Met het plan leer je je lichaam in tien dagen om te schakelen van suiker- naar vetverbranding. Tijdens het sporten gebruik je energie. Dit is energie in de vorm van suikers uit koolhydraten die in de lever en de spieren worden opgeslagen. Door te vasten en tegelijkertijd aan sport en bewegen te doen raakt de beschikbare energievoorraad op en moet het lichaam de energie ergens anders vandaan halen. Dit doet het door de vetreserves aan te spreken.

Trainingsplan

Het plan bestaat uit drie dagen waarin je de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt afbouwt. Je doet dit door minder vast voedsel te eten. Hierna ga je drie dagen vasten en drink je voornamelijk groentesapjes en water. Tot slot vier dagen waar je weer opbouwt en vaste dingen gaat eten. Tijdens de tien dagen sport je elke dag minimaal 30 minuten. Het wordt aanbevolen om gedurende de hele periode bepaalde voedingssupplementen te gebruiken die ervoor zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.

Waarom zou je het doen?

Doordat je lichaam overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding reset je als het ware je systeem. Hierdoor voel je je na tien dagen fitter en energieker. Ook word je je bewuster van je lichaam en je eetpatroon. Na tien dagen is het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Je uithoudingsvermogen en conditie krijgen ook een boost waardoor sporten makkelijker gaat.

Niet het hoofddoel, maar (voor veel mensen) een belangrijke bijkomstigheid is dat je afvalt. Gemiddeld vallen mensen tijdens de tien dagen tussen de twee en zes kilo af. Een deel hiervan is vocht, maar het meeste is inwendig buikvet.

Zelf aan de slag

Je kunt prima zelf aan de slag met sporten en vasten. Er is voldoende informatie te vinden zoals voorbeeldschema’s en recepten. Zorg er wel voor dat je basisconditie goed is. Ook wordt het aangeraden om een coach of bijvoorbeeld een personal trainer in te schakelen. Op basis van jouw specifieke lichaam en conditie kan dan een voedings- en trainingsschema worden gemaakt.

Conclusie

Er zitten voor- en nadelen aan sportvasten. Voor sommige mensen is het een te zwaar schema en anderen voelen zich na tien dagen als herboren. Je komt er alleen achter als je het zelf probeert.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *