Biefstuk
Biefstuk (rood vlees) is een beuker als het gaat om eiwitten, maar ook om het hoge gehalte zink (ondersteund het testosteron niveau) en ijzer. IJzer is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen en hemoglobine niveau op pijl te houden. Hemoglobine zorgt dat je lichaam wordt voorzien van zuurstof. Het testosteron is een belangrijk hormoon die zorgt voor spiergroei.
Ingrediënten:
- 200 gram biefstuk
- 1 wortel
- 1 zoete aardappel
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel bieslook
- 1 eetlepel olijfolie (plantaardige oliën)
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- ½ eetlepel tijm
- 20 ml zure room (minder vet)
- 20 ml runderbouillon
- 20 ml cognac
Hoe bereid je de biefstuk?
In 4 stappen wordt uitgelegd hoe je dit recept kunt klaarmaken.
Stap 1
Voeg een halve theelepel zout toe aan de biefstuk. Laat dit 15 minuten inwerken, zodat het zout lekker inwerken kan in het vlees. Warm de oven of de Airfryer voor op 200 graden Celcius. De oven warmt zich op, het zout werkt in op het vlees, dus kan je nu de aardappel en wortel schillen. Snij de zoete aardappel en wortel in kleine stukjes/blokjes. Plaats alles in een braadbak. Bedek de bodem met een halve theelepel olijfolie en voeg een teentje knoflook eraan toe. Bak het geheel voor 40/45 minuten.
Stap 2
Plet de peperkorrels, zorg er voor dat ze goed geplet zijn. Gebruik voornamelijk alleen het stof wat vrij komt bij het pletten in het eten. Hierbij wordt aangeraden om een zeef te gebruiken en de groffere stukjes in de zeef te laten hangen.
Spoel het zout van het vlees af met stromend water en dep het af met stukje keukenpapier. Druk de overgebleven stukjes peper in het vlees. Verwarm een koekenpan en braad het vlees aan iedere kant ongeveer 3 minuten tot eigen voorkeur. Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie. Laat het vlees nu 10 minuten rusten. Zo wordt het vlees lekker mals.
Stap 3
Verwijder het vet uit de pan, maar spoel de pan niet om. Voeg 20 ml cognac toe in de pan en laat het koken. De alcohol kan zorgen voor een flamberend effect. Blijf er dus bij staan. Als het kookt kan de runderbouillon toegevoegd worden aan de pan en blijf voor 10 minuten continu roeren tot de helft is verdampt. Vermaal de kruiden (bieslook, tijm) en voeg de zure room toe en eventueel beetje zout en peper toevoegen in de pan.
Stap 4
Haal na 40/45 de groenten uit de oven en knijp de knoflookhuid uit voeg de puree substantie uit over de groenten. Voeg de groenten toe op een bord en pak je stukje vlees uit de folie en geniet!